domingo, 27 de octubre de 2013

Mal de molts....epidèmia!!! o quant realment es poden deduir les empreses pels seus donatius a les ONGs.


Aquesta setmana he vist com Hisenda em treia d’un error de la manera que només ells saben fer-ho...amb un exquisit rigor recaptatori.

Si preguntéssim a la major part de les ONGs i entitats sotmeses al règim fiscal recollit a la llei 49/2002 de 23 de desembre, del règim fiscal de les entitats sense fins lucratius i dels incentius fiscals al mecenatge quant és el que es poden deduir de les seves tributacions les empreses que els facin donatius, estic convençut que molts dirien que el 35% dels donatius amb un límit del 10% de la seva base imposable. Fins i tot així ho han publicitat moltes d’elles i entitats tan importants com L’Associació Española de Fundraising o la Fundación Lealtad que té per missió. “fomentar la confiança de la societat espanyola en les ONGs.

Com que segurament això canviarà m’he pres la llibertat de deixar en pdf algunes d’aquestes informacions que surten a las webs de grans i solvents ONGs i d’altres entitats, només a tall d’exemple: Fundación LEALTAD; MSF Metges Sense Fronteres; UNICEF; IMIM (Institut de l'Hospital del Mar) i fins i tot el Manual de la Associació Española de Fundraising sobre els beneficis de les empreses per col·laborar amb les ONG, en el que amb un exemple ben poc clarificador (pàgines 5 i 6) ve a dir el mateix.

Doncs bé, resulta que no tenim raó i que la interpretació correcta no és aquesta perquè l’article 20 de la llei 49/2002 diu exactament el següent:

Artículo 20 Deducción de la cuota del Impuesto sobre Sociedades

1. Los sujetos pasivos del Impuesto sobre Sociedades tendrán derecho a deducir de la cuota íntegra, minorada en las deducciones y bonificaciones previstas en los capítulos II, III y IV del Título VI de la Ley 43/1995, de 27 de diciembre, del Impuesto sobre Sociedades, el 35 por 100 de la base de la deducción determinada según lo dispuesto en el artículo 18. Las cantidades correspondientes al período impositivo no deducidas podrán aplicarse en las liquidaciones de los períodos impositivos que concluyan en los 10 años inmediatos y sucesivos.

2. La base de esta deducción no podrá exceder del 10 por 100 de la base imponible del período impositivo. Las cantidades que excedan de este límite se podrán aplicar en los períodos impositivos que concluyan en los diez años inmediatos y sucesivos.

Així doncs com que en ambdues parts de l’article parla de la “base de la deducció”  en realitat el límit per fer deducció per les donacions efectuades és el 35% del 10%, és a dir només un 3,5%.

Veiem quin són els efectes amb un exemple per si no ha quedat del tot clara la subtil diferència. Imaginem una empresa que té una base imposable de 1.000€, és una empresa no només solvent sinó compromesa amb la seva comunitat i ha fet donacions a entitats sota el règim fiscal del la llei 49/2002 per valor de 200€. Si apliquéssim el criteri comunament acceptat i difós per les ONG com hem vist, dirien que es pot deduir el 35% de les seves donacions amb un límit del 10% de la seva base imposable. En aquest exemple això serien 70€ de deducció, el 35% de 200€ que encara està per sota del 100€ que representa el 10% de la seva base imposable. Doncs estarien errats i Hisenda els hi faria veure que la base de la deducció no pot ésser superior al 10% de la seva base imposable pel que la base de la deducció són 100€, encara que hagin fet donacions per valor de 200€  i d’aquest tan sols es poden deduir el 35%, total 35€, això si, la resta que no han pogut deduir tenen 10 anys per poder-ho i així segurament a l’any següent poden passar de fer donacions perquè vist l’efecte tan se val.

Veiem que passa si fem escenaris de diferents volums de donació amb l’exemple d’aquesta mateixa empresa:


A mesura que s’incrementa el volum del donatiu que realitza l’empresa disminueix el percentatge del mateix que es pot deduir en funció del límit màxim de la seva deducció establert en el 3,5% de la seva base imposable, el que representa una situació realment que més que fomentar, desmotiva a realitzar donacions per sobre del 10% de la seva base imposable.

Ja veieu doncs l’embolic, si a molts el 35% ens semblava una misèria i un despropòsit en termes de voler fomentar la implicació del teixit empresarial en el foment de les activitats del tercer sector siguin artístic-culturals, d’investigació científica, d’ajut al desenvolupament o de caire social (recordeu que els nostres veïns francesos tenen el 60%), imagineu el que puc arribar a pensar d’una llei que al límit només permet deduir-se el 3,5% de la seva base imposable. Una vergonya i una clara necessitat de que la llei ha de canviar ja.